راهنماي كامل و جامع درباره ي بلوك هاي سبك هبلكس
به گزارش سايت تجهيزات ساختماني آريان:
در اين مطلب، به اين سوال كه بلوك هبلكس چيست پاسخ ميدهيم و به بررسي مزايا و معايب بلوك هبلكس و همچنين ابعاد استاندارد آن ميپردازيم.
بلوك هبلكس يا همان بلوكهاي سيماني سبك اتوكلاو شده (AAC – Autoclaved Aerated Concrete)، يكي از نوآوريهاي مدرن در صنعت ساختوساز است كه به دليل ويژگيهاي منحصر به فرد خود، جايگزين مناسبي براي مصالح سنتي همچون آجر و بلوكهاي سيماني قديمي شده است. اين بلوكها به عنوان يكي از مصالح ساختماني سبك و مقاوم شناخته ميشوند كه از تركيب مواد خامي مانند سيمان، آهك، پودر آلومينيوم و شن توليد ميشوند و پس از آن با فرآيند اتوكلاو، ساختار هوادار و سبك وزن به خود ميگيرند.
بلوكهاي هبلكس در اوايل قرن بيستم در اروپا توسعه يافتند و در حال حاضر به دليل ويژگيهاي برتري كه دارند، در بسياري از كشورها از جمله ايران بهطور گسترده مورد استفاده قرار ميگيرند. اين بلوكها علاوه بر سبك بودن، داراي خواص عايق حرارتي و صوتي هستند كه باعث ميشود در كاهش مصرف انرژي و ايجاد راحتي بيشتر در ساختمانها مؤثر باشند.
فرآيند توليد بلوك هبلكس شامل تركيب مواد خام، ايجاد فوم و فرآيند اتوكلاو است كه در نهايت محصولي سبك، مقاوم و داراي ويژگيهاي منحصر به فرد توليد ميشود. يكي از مهمترين مزاياي بلوك هبلكس در مقايسه با مصالح سنتي، صرفهجويي در زمان و هزينههاي ساخت و اجرا است.
شكنندگي و حساسيت به ضربه:
يكي از مشكلات اصلي بلوكهاي هبلكس، شكنندگي آنهاست. به دليل ساختار متخلخل و سبك وزن آنها، اين بلوكها در مقايسه با مصالح سنتي مانند بلوكهاي سيماني، حساستر به ضربه هستند و ممكن است در حين حمل و نقل يا نصب دچار شكستگي شوند. اين مسئله ممكن است منجر به افزايش هزينههاي مربوط به ترميم و جايگزيني بلوكهاي شكسته شود.
مقاومت فشاري پايين:
بلوك هبلكس به دليل ساختار متخلخل خود مقاومت فشاري كمتري نسبت به برخي مصالح ديگر دارد. اين امر باعث ميشود كه نتوان از آن براي ديوارهاي باربر استفاده كرد و در برابر فشارهاي جانبي مقاومتي كمتر داشته باشد
جذب رطوبت:
يكي از معايب بلوكهاي هبلكس، جذب رطوبت نسبتاً بالاي آنهاست. اين بلوكها به دليل ساختار هوادار خود، قابليت جذب رطوبت بيشتري نسبت به مصالح ساختماني سنتي دارند. اين مسئله ميتواند در مناطقي كه داراي رطوبت بالايي هستند يا در صورت نداشتن پوشش مناسب براي جلوگيري از نفوذ آب، منجر به مشكلاتي همچون رشد قارچها و پوسيدگي ديوارها شود.
هزينه بالاتر در برخي مناطق:
در حالي كه بلوك هبلكس به طور كلي به دليل كاهش زمان و هزينههاي ساخت، بهصرفهتر از مصالح سنتي محسوب ميشود، در برخي مناطق كه توليد يا دسترسي به اين بلوكها محدودتر است، هزينه تهيه و استفاده از آنها ممكن است بالاتر باشد. اين مسئله ميتواند به دليل هزينههاي حمل و نقل يا كمبود عرضه در برخي از مناطق رخ دهد.
نياز به چسبهاي مخصوص:
براي اتصال بلوكهاي هبلكس به يكديگر، نياز به استفاده از چسبهاي مخصوصي است كه به طور خاص براي اين نوع بلوكها طراحي شدهاند. اين چسبها اگرچه عملكرد بهتري نسبت به ملات سنتي دارند، اما ممكن است هزينههاي اضافي به پروژه ساختماني اضافه كنند. علاوه بر اين، در برخي موارد ممكن است نياز به آموزش كاركنان براي استفاده صحيح از اين چسبها وجود داشته باشد.
محدوديت در دسترسي:
اگرچه بلوكهاي هبلكس در بسياري از مناطق جهان به عنوان يكي از مصالح مدرن و محبوب شناخته ميشوند، اما در برخي مناطق، دسترسي به اين بلوكها محدود است و ممكن است تهيه آنها با مشكلاتي مواجه شود. اين مسئله بهخصوص در مناطق دورافتاده و يا كشورهايي كه هنوز توليد گسترده بلوك هبلكس را آغاز نكردهاند، مشاهده ميشود.
مزاياي بلوك هبلكس
استفاده از بلوك هبلكس در ساختوساز به دليل ويژگيهاي خاص و برتريهاي فراواني كه دارد، در بسياري از پروژههاي ساختماني توصيه ميشود. در ادامه، به بررسي برخي از مهمترين مزاياي استفاده از بلوك هبلكس در ساخت و ساز ميپردازيم:
وزن سبك:
يكي از بزرگترين مزاياي بلوك هبلكس، وزن سبك آنهاست. اين بلوكها به دليل وجود حبابهاي هوا در ساختارشان، بسيار سبكتر از ساير مصالح ساختماني همچون آجر و بلوك سيماني هستند. اين وزن سبك، سبب كاهش فشار بر سازهها و فوندانسيون ساختمان ميشود كه در نهايت منجر به كاهش هزينههاي مربوط به سازه ميشود.
عايق حرارتي:
يكي ديگر از مزاياي هبلكس، خاصيت عايق حرارتي آن است. اين بلوكها به دليل وجود حفرههاي هوادار در ساختار خود، به عنوان عايق حرارتي عمل ميكنند و به كاهش اتلاف انرژي در ساختمانها كمك ميكنند. اين خاصيت باعث كاهش هزينههاي گرمايش و سرمايش ميشود و در طولانيمدت تأثير زيادي بر صرفهجويي در مصرف انرژي دارد.
مقاومت در برابر آتش:
بلوكهاي هبلكس به دليل مواد غيرقابل اشتعال موجود در تركيب خود، مقاومتي فوقالعاده در برابر آتش دارند. اين ويژگي باعث افزايش ايمني ساختمان در برابر حوادث ناگوار مانند آتشسوزي ميشود. در مقايسه با ساير مصالح ساختماني، بلوكهاي هبلكس به دليل مقاومت در برابر حرارت و شعلههاي آتش، زمان بيشتري براي تخليه ساختمان فراهم ميكنند و در نتيجه ميتوانند جان افراد را نجات دهند.
عايق صوتي:
بلوكهاي هبلكس به دليل ساختار متخلخل خود، داراي ويژگيهاي عالي در جذب و كاهش صدا هستند. اين خاصيت عايق صوتي، باعث كاهش انتقال صدا بين اتاقها و طبقات ساختمان ميشود و محيطي آرامتر و راحتتر را براي ساكنان فراهم ميكند. استفاده از بلوك هبلكس در ساختمانهايي كه نياز به عايق صوتي دارند، از جمله بيمارستانها، مدارس و هتلها، توصيه ميشود.
سازگار با محيط زيست:
بلوكهاي هبلكس به عنوان يكي از مصالح ساختماني دوستدار محيط زيست شناخته ميشوند. فرآيند توليد اين بلوكها نياز به انرژي كمتري دارد و مواد استفاده شده در توليد آنها اغلب قابل بازيافت هستند. علاوه بر اين، به دليل كاهش مصرف انرژي در ساختمانهايي كه از بلوك هبلكس استفاده ميكنند، تأثيرات زيستمحيطي آنها نيز كمتر است.
سهولت در نصب و اجرا:
يكي ديگر از فوايد بلوك هبلكس، سهولت در نصب و اجراي آنهاست. به دليل سبك بودن و ابعاد استاندارد اين بلوكها، عمليات نصب به سرعت و با دقت بيشتري انجام ميشود. همچنين اين بلوكها به راحتي قابل برش و شكلدهي هستند و ميتوان آنها را مطابق نيازهاي معماري مختلف استفاده كرد.
كاهش زمان ساخت و صرفهجويي در هزينهها:
يكي از بزرگترين خواص بلوك هبلكس، كاهش زمان ساخت و صرفهجويي در هزينهها است. به دليل ابعاد بزرگتر و وزن سبكتر بلوكهاي هبلكس، زمان مورد نياز براي نصب و اجراي آنها به ميزان قابل توجهي كاهش مييابد. اين مسئله باعث كاهش هزينههاي نيروي انساني و تجهيزات در پروژههاي ساختماني ميشود. همچنين، به دليل كاهش ميزان مصالح مصرفي همچون ملات، استفاده از بلوك هبلكس به صرفهجويي در هزينههاي ساخت كمك ميكند.
ابعاد بلوك هبلكس
يكي از ويژگيهاي مهم بلوكهاي هبلكس، تنوع ابعاد آنهاست كه باعث ميشود بتوان از آنها در پروژههاي مختلف با نيازهاي متفاوت استفاده كرد. ابعاد استاندارد بلوك هبلكس بسبه به نوع كاربري و محل استفاده متفاوت است. در زير به برخي از انواع ابعاد بلوك هبلكس اشاره ميكنيم:
۱. ابعاد بلوك هبلكس ديواري
بلوكهاي هبلكس مورد استفاده در ساخت ديوارهاي داخلي و خارجي معمولاً در ابعاد زير توليد ميشوند:
طول: 60 سانتيمتر
ارتفاع: 20، 24 و 25 سانتيمتر
عرض(ضخامت): 7.5 تا 25 سانتيمتر
اين ابعاد باعث ميشود كه ديوارها به سرعت و با كمترين ميزان درز و اتصال ساخته شوند. همچنين به دليل بزرگتر بودن اين بلوكها نسبت به آجرهاي سنتي، زمان ديوار چيني بهطور قابل توجهي كاهش مييابد.
۲. ابعاد بلوك سبك هبلكس كف پوش و سقفي
براي استفاده در كفپوشها و سقفها، بلوكهاي هبلكس با ابعاد بزرگتري توليد ميشوند كه به استحكام بيشتر و كاهش بار مرده ساختمان كمك ميكنند. برخي از ابعاد رايج اين بلوكها عبارتند از:
طول: 60 سانتيمتر
عرض: 40 سانتيمتر
ارتفاع: 15 تا 20 سانتيمتر
اين بلوكها به دليل مقاومت بالا و سبك بودن، گزينه مناسبي براي استفاده در سازههاي بلندمرتبه و سقفهاي سبك هستند.
نتيجهگيري
بلوكهاي هبلكس به دليل ويژگيهاي منحصر به فردي كه دارند، به يكي از پركاربردترين مصالح ساختماني مدرن تبديل شدهاند. اين بلوكها با مزايايي همچون وزن سبك، عايق حرارتي و صوتي، مقاومت در برابر آتش و سازگاري با محيط زيست، گزينهاي عالي براي ساختوسازهاي امروزي محسوب ميشوند. هرچند معايبي همچون شكنندگي، مقاومت فشاري پايين و نياز به چسبهاي خاص نيز وجود دارد، اما با مديريت مناسب و استفاده از روشهاي نوين در ساخت، اين معايب نيز قابل حل هستند.
ابعاد متنوع بلوكهاي هبلكس نيز امكان استفاده از آنها در انواع پروژههاي ساختماني را فراهم ميكند و در نتيجه، استفاده از اين بلوكها ميتواند به بهبود كارايي و كاهش هزينههاي ساختوساز كمك كند. در مجموع، بلوك هبلكس با توجه به مزاياي چشمگيرش ميتواند به عنوان يك راهحل مناسب و پايدار براي نيازهاي مدرن ساختماني در نظر گرفته شود.
منبع اين مطلب:
https://ariyanmaterials.ir/%d9%87%d8%a8%d9%84%da%a9%d8%b3-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa/
برچسب: ،